سرمایهگذاری یک شمشیر دولبه است! به عبارتی اگر در جای درست و با در نظر گرفتن شرایط بازارهای مالی مختلف انجام شود، میتواند سود بسیار خوبی را برای سرمایهگذاران به ارمغان آورد اما در صورتی که مولفه های مهم سرمایه گذاری در نظر گرفته نشوند، امکان ضرر و زیان و از دست دادن سرمایه اولیه هم وجود خواهد داشت. در این مطلب از مجله سبدگردان زاگرس به سراغ این موضوع مهم رفتهایم و از شما این سوال مهم را خواهیم داشت که درباره مولفه های سرمایه گذاری چه میدانید؟ سپس به سراغ این مولفهها رفته و به شما میگوییم که برای یک سرمایهگذاری موفق باید چه عواملی را در نظر داشته باشید.
سرمایهگذاری چیست؟
قبل از اینکه به سراغ مولفههای مهم سرمایهگذاری برویم، ابتدا یک تعریف درست و دقیق از سرمایهگذاری را ارایه میدهیم. سرمایهگذاری به معنای اختصاص داراییها به یک کار یا فعالیت مشخص برای کسب سود و افزایش دارایی در آینده است. پس مهمترین هدف سرمایهگذاری، کسب سود است. حفظ ارزش پول در برابر تورم یکی دیگر از اهداف سرمایهگذاری محسوب میشود.
سرمایهگذاری میتواند کوتاهمدت، میانمدت یا بلند مدت باشد که بازارهای مختلفی هم برای سرمایهگذاری وجود دارند که از جمله آنها میتوان به طلا، ارزهای دیجیتال، فارکس، بورس اشاره کرد. در ادامه به سراغ مولفه های مهم سرمایه گذاری میرویم و به شما خواهیم گفت چگونه میتوانید یک سرمایهگذاری موفقتر را تجربه کنید.
مولفه های مهم سرمایه گذاری
فاکتورهای مختلفی در سرمایهگذاری اثرگذار هستند و میتوانند در سود و زیان سرمایهگذاران موثر باشند. در ادامه به مولفه های سرمایهگذاری که باید به آن توجه کرد، اشاره میکنیم.
نرخ بهره و سود بانکی
یکی از مولفه های مهم سرمایه گذاری، نرخ بهره و سود بانکی است. اگر بخواهیم نرخ بهره را به زبان ساده تعریف کنیم باید بگوییم نرخ بهره یا Interest Rate، مقدار پولی است که در برابر قرض گرفتن پول پرداخت میکنید. نرخ بهره به خاطر امکان کاهش ارزش پول در آینده به فرد حقیقی یا حقوقی که از او وام یا قرض گرفتهاید، پرداخت میشود. نرخ بهره بانکی هم که طبق این تعریف مقدار پولی است که افراد یا شرکتها در برابر دریافت وام، به بانک پرداخت میکنند.
سود بانکی در مقابل پولی است که بانکها در مقابل سپردهگذاری افراد به آنها پرداخت میکنند. هر دو این عوامل یعنی نرخ بهره بانکی و سود بانکی، مولفههایی مهم در سرمایهگذاری محسوب میشوند.
برای مثال در صورت افزایش سود بانکی، میزان سرمایهگذاری افراد در بانکها افزایش مییابد و سود بالاتری هم نصیب افراد خواهد شد. با افزایش نرخ سود بانکی، احتمال خروج نقدینگی از سایر بازارهای مالی بیشتر میشود. در مقابل کاهش نرخ بهره بانکی، موجب میشود افراد و شرکتها تمایل بیشتری به دریافت وام پیدا کنند و نقدینگی هم افزایش پیدا خواهد کرد.
حجم نقدینگی
با توجه به فاکتور قبلی، متوجه شدیم حجم نقدینگی هم موضع بسیار مهمی در سرمایهگذاری است. حجم نقدینگی مفهوم مهمی در علم اقتصاد محسوب میشود و به معنای حجم پول در گردش است. طبیعتا نقدترین دارایی، همان پول نقد و اسکاناسهایی است که ما به صورت روزانه برای اهداف مختلف حمل کرده و از آنها برای خرید و فروش کالاهای مختلف استفاده میکنیم. حال هر چقدر سریعتر بتوان یک دارایی را به پول نقد تبدیل کرد، به این معنی است که آن دارایی نقدشوندگی بالاتری دارد. برای مثال شما راحتتر میتوانید طلا را به پول نقد تبدیل کنید تا مسکن را، بنابراین طلا، نقدشوندگی بالاتری از مسکن دارد.
حجم نقدینگی هم یکی از مولفه های مهم سرمایهگذاری محسوب میشود. افزایش پول در گردش میتواند تورم و بالا رفتن قیمت کالاهای مختلف را به همراه داشته باشد. همچنین سرمایهگذاری در بانکها افزایش پیدا کرده و احتمال سرمایهگذاری در بازارهای دیگر غیر از بانکها ممکن است کمتر شود.
سیاست های مالی
یکی دیگر از مولفه های مهم سرمایه گذاری که باید به آن توجه کرد، سیاستهای مالی است. به کلیه فعالیتهایی که دولت برای تاثیرگذاری بر اقتصاد انجام میدهد، سیاست مالی گفته میشود. اقداماتی مانند تغییر نرخ مالیات که میتوانند بر اقتصاد یک کشور اثرات زیادی داشته باشند. سیاستهای مالی دولت بر عوامل زیادی مانند نرخ اشتغال، تورم، رشد اقتصادی اثرگذار است.
سرمایهگذاری هم یکی از مهمترین موضوعاتی است که سیاستهای مالی میتواند بر آن اثرگذار باشد. از جمله سیاستهای مهم مالی، میتوان به کنترل سقف وامهای بانکی، تعیین نرخ سود و بهره بانکی و عرضه اوراق مشارکت اشاره کرد که مولفههای مهمی در سرمایهگذاری محسوب میشوند.
میزان ریسکپذیری افراد و ریسک بازار هدف
یکی از مواردی که بر سرمایهگذاری افراد به صورت کلی و همچنین انتخاب بازارهای مختلف برای سرمایهگذاری اثرگذار است، میزان ریسکپذیری افراد است. سرمایهگذاران را براساس ریسکپذیر بودن میتوان به پنج دسته تقسیم کرد: ریسکپذیرها، کمی ریسکپذیر، افراد متعادل، کمی ریسکگریز و افراد ریسکگریز.
اینکه افراد چقدر میتوانند ریسک را تحمل کنند، در انتخاب بازار مناسب برای سرمایهگذاری بسیار موثر است. برای مثال افرادی که نمیخواهند ریسک بالایی را متحمل شوند، بیشتر به سراغ پسانداز پول در بانک یا خرید واحدهای صندوقهای درآمد ثابت میروند اما افراد با ریسکپذیری بالا، خرید سهام شرکتهای بورسی یا حضور در بازارهایی مثل بازار رمزارزها را ترجیح میدهند.
نکتهای که باید به آن توجه کرد این است که ریسک و بازدهی در بازارهای مالی معمولا پابهپای هم حرکت میکنند و به همین دلیل طبیعتا افراد ریسکپذیر انتظار بازدهی و سود بالاتری هم از سرمایهگذاری خود دارند و برای سود بیشتر، ریسک بالاتری را هم میپذیرند. ریسکپذیری افراد در مشخص کردن حد سود و ضرر و بسیاری دیگر از تصمیمات سرمایهگذاری افراد موثر است. از دیگر مولفه های مهم سرمایه گذاری میتوان به برجام، افق سرمایهگذاری و میزان سرمایه در دسترس افراد اشاره کرد.
چند نکته طلایی برای سرمایهگذاری
- یا دانش تحلیل بازار سرمایه را به دست آورید یا برای مدیریت داراییهایتان از ابزارهایی استفاده کنید که حرفهایهای بازار سرمایه آن را مدیریت میکنند.
- حتما حد سود و ضرر داشته باشید و در زمان مناسب از یک سهم خارج شوید.
- یک پرتفوی متنوع تشکیل دهید و داراییهایتان را بهگونهای تخصیص دهید که همه اهداف شما از حضور در بازارهای مالی را پوشش دهند.
- شناخت خوبی از میزان ریسکپذیری خود داشته باشید و براین اساس سرمایهگذاری کنید.
- یک استراتژی مشخص داشته باشید و سعی کنید در شرایط مختلف به آن پایبند بمانید.
- اخبار و اتفاقات مربوط به بازارهای مالی را پیگیری کرده و خود را بهروز نگه دارید.
سخن آخر
در ابتدای این مقاله این سوال را پرسیدیم که درباره مولفه های سرمایهگذاری چه میدانید و سپس به بعضی مولفههای مهم که میتوانند بر بازار سرمایه و همچنین سرمایهگذاری اثرگذار باشند، اشاره کردیم. سیاست های مالی، برجام، حجم نقدینگی و نرخ سود و بهره بانکی از جمله مولفه های مهم سرمایه گذاری هستند که باید به آنها توجه کرد.