شرکت سبدگردان زاگرس

میزان ریسک پذیری چیست و چطور محاسبه می‌شود؟

شما در حال مطالعه‌ی قسمت 4 از 7 از سری مطالب آموزش سواد مالی هستید.
ما ترتیب زیر را برای مطالعه‌ به شما پیشنهاد می‌کنیم ولی با اینحال شما می‌توانید بر اساس نیاز خود از مطالب استفاده کنید:
  1. سواد مالی چیست و چرا اهمیت زیادی دارد؟
  2. برای افزایش سواد مالی به چه مهارت‌هایی نیاز دارید؟
  3. برنامه ریزی مالی و اجزای کلیدی آن
  4. میزان ریسک پذیری چیست و چطور محاسبه می‌شود؟
  5. کلاس دارایی و انواع آن در سرمایه گذاری
  6. بودجه بندی مالی شخصی و مدیریت درآمد با قانون ۲۰-۳۰-۵۰
  7. ریسک سیستماتیک چه معنا و مفهومی دارد؟

میزان ریسک پذیری که یکی از ارکان مهم سرمایه‌گذاری است به این معنی است که سرمایه گذار تا چه اندازه در برابر نوسانات بازار و تغییراتی که در میزان سرمایه‌اش اتفاق می‌افتد تاب و توان پذیرش دارد.

هرچه میزان تحمل ریسک بیشتر باشد، روحیه و خصوصیات فردی شما برای سرمایه گذاری در بازار سهام، صندوق‌های سهامی و ETFها مناسب‌تر است و هرچه میزان پذیرش ریسک شما کمتر باشد سرمایه گذاری در اوراق قرضه، صندوق‌های درآمد ثابت مانند آوای فردای زاگرس و سرمایه گذاری‌های کم ریسک مناسب شماست.

نکات کلیدی در یک نگاه

  • میزان تحمل ریسک پذیری در حقیقت نشان دهنده‌ی این است که سرمایه گذار تحمل چقدر ضرر در بازار را دارد.
  • نوسانات بازار سهام،‌ رویدادهای اقتصادی و سیاسی، تغییرات در قوانین و نرخ بهره بین بانکی و… جزو عوامل تعیین کننده در ریسک سیستماتیک و ریسک غیرسیستماتیک هستند و می‌تواند در میزان ریسک پذیری فرد تاثیر گذار باشد.
  • سن، اهداف سرمایه گذاری و میزان درآمد جزو مواردی هستند که تاثیر مستقیم بر میزان پذیرش ریسک توسط سرمایه گذار دارند.
  • یک سرمایه‌گذار با رویکرد تهاجمی معمولا ریسک پذیری بالاتری دارد و میزان سرمایه و پول بیشتری را برای دریافت سودهای بالاتر احتمالی، درگیر می‌کند.
  • یک سرمایه گذار با رویکرد تدافعی و محافظه کار عموما میزان ریسک پذیری کمتری دارد و به دنبال روش‌های سرمایه گذاری با نرخ بازگشت سرمایه‌ی مطمئن‌تر و تضمین شده‌تری می‌گردد.

مفهوم میزان ریسک پذیری دقیقا چیست؟

تمام سرمایه گذاری‌ها دارای میزانی از ریسک هستند و دانستن میزان تحمل ریسک پذیری به سرمایه گذار کمک میکند تا در برنامه ریزی مالی و سرمایه گذاری خود عملکرد هوشمندانه‌تری داشته باشد.

سرمایه گذارها را بر اساس میزان پذیرش ریسک می‌توان در سه دسته جای داد:

  1. ریسک پذیر (تهاجمی)
  2. متعادل
  3. ریسک گریز (تدافعی)

یکی از عوامل تاثیر گذار بر میزان تحمل ریسک، افق سرمایه گذاری است.

سرمایه گذارانی که اهداف مالی و سرمایه گذاری بلند مدت دارند معمولا با دقت، در کلاس‌ دارایی سرمایه گذاری پر ریسک‌تر مانند سهام بورسی سرمایه گذاری می‌کنند و به دنبال بازدهی بیشتری نیز هستند.

در سوی دیگر، سرمایه گذاری کم ریسک معمولا مناسب اهداف و افق سرمایه گذاری کوتاه مدت است.

موارد دیگری نیز می‌توانند در میزان پذیرش ریسک تاثیرگذار باشند. مواردی همچون توان و ظرفیت درآمدزایی، دارایی‌های فعلی نظیر خانه، مستمری بگیری، تامین اجتماعی و یا حتی میزان ارث.

طبیعتا داشتن سرمایه و دارایی‌های بیشتر، قدرت ریسک پذیری سرمایه گذار را بیشتر می‌کند.

برای ارزیابی و سنجش میزان تحمل ریسک پذیری خود می‌توانید از تست آنلاین سنجش میزان تحمل ریسک سبدگردان زاگرس استفاده کنید.

افراد از نظر میزان ریسک پذیری به سه دسته تقسیم می‌شوند: ریسک گریز، متعادل، ریسک پذیر

سرمایه گذاری ریسک پذیر (پر ریسک یا تهاجمی)

سرمایه گذار ریسک پذیر یا به عبارت دیگر سرمایه گذاری که تحمل پذیرش ریسک بالایی دارد، بیشتر در معرض از دست رفتن سرمایه و پول قرار دارد ولی از طرف دیگر انتظار دریافت سودهای بالاتر از معمول نیز دارد.

چنین فردی لازم است هوش و سواد مالی بالایی داشته باشد، همچنین نوسانات و ساختار بازار سرمایه و سایر بازارها و انواع کلاس دارایی سرمایه گذاری را به خوبی درک کرده باشد. مشخصه‌ی دیگری که برای این مدل سرمایه گذاری ضروری به نظر می‌رسد داشتن استراتژی در معاملات و پلن مالی است.

دیدگاه سرمایه گذاری پر ریسک، با تاکید بر افزایش سرمایه و ثروت است و کمتر به حفظ سرمایه اولیه تمرکز دارد. تخصیص دارایی این نوع سرمایه گذاری معمولاً شامل سهام و تخصیص کم یا بدون تخصیص به اوراق قرضه یا پول نقد است.

سرمایه گذاری متعادل (ریسک پذیری متوسط)

سرمایه گذار متعادل کسی است که می‌خواهد سرمایه‌ی خود را بیشتر کند ولی تحمل از دست دادن سرمایه به میزان زیاد را ندارد بنابراین نمی‌تواند مانند سرمایه گذار پر ریسک، ریسک کند.

خصوصیت این نوع سرمایه گذار بررسی موقعیت‌ها و فرصت‌ها و همچنین ریسک‌های موجود است. پورتفوی این نوع از سرمایه‌گذاران عمدتا به صورت ترکیبی از سهام و اوراق قرضه (یا صندوق‌های درآمد ثابت) است که می‌تواند به صورت ۵۰/۵۰ یا حتی ۶۰/۴۰ باشد. (۶۰٪ سرمایه در سهام و ۴۰٪ در صندوق‌های درآمد ثابت و سایر دارایی‌های امن).

سرمایه گذاری ریسک گریز (کم ریسک یا تدافعی)

سرمایه گذار کم ریسک یا تدافعی فردی است که نسبت به نوسانات پورتفوی سرمایه اش حساسیت زیادی دارد. افراد بازنشسته و یا کسانی که نزدیک به سن بازنشستگی هستند معمولا در این دسته قرار می‌گیرند و هدف اصلی‌شان حفظ سرمایه اصلی و نقدشوندگی بالا است.

بنابراین صندوق‌های درآمد ثابت مثل آوای فردای زاگرس و شکوه بامداد زاگرس از گزینه‌های مناسب برای سرمایه گذاری برای افراد ریسک گریز است.

سوالات متداول

چه سرمایه گذاری‌هایی پر ریسک هستند؟

سرمایه گذاری در سهام و اوراق بهادار و ارزهای دیجیتال از جمله موادی هستند که جزو سرمایه گذاری‌های پر ریسک محسوب می‌شوند. به عنوان مثال صندوق آوای تاراز زاگرس می‌تواند برای افراد ریسک پذیر مناسب باشد.

چه سرمایه گذاری‌هایی کم ریسک هستند؟

سرمایه گذاری در صندوق‌های درآمد ثابت، اوراق قرضه و سپرده‌های بانکی از مواردی هستند که جزو سرمایه‌گذاری‌های کم ریسک محسوب می‌شوند. به عنوان مثال صندوق آوای فردای زاگرس و صندوق شکوه بامداد زاگرس برای افراد ریسک گریز بسیار مناسب است.

چه تفاوتی بین ریسک پذیری و ظرفیت ریسک وجود دارد؟

ریسک پذیری میزان تمایل و توان سرمایه گذار نسبت به پذیرش ریسک است در صورتی که ظرفیت ریسک میزانی است که سرمایه گذار قادر است ریسک کند.

این مطلب را در شبکه‌های اجتماعی برای دوستانتان ارسال کنید

جهت دریافت مشاوره رایگان شماره تماس خود را وارد کنید:

و یا با ما تماس بگیرید: