شرکت سبدگردان زاگرس

تحلیل بنیادی شپدیس – شرکت پتروشیمی پردیس

در تحلیل بنیادی شپدیس (شرکت پتروشیمی پردیس) سعی شده است تا با اطلاعات در دسترس و با تجزیه و تحلیل داده‌ها و صورت‌های مالی شرکت، عملکرد آن در آینده پیش‌بینی شود. با مطالعه‌ی این مطلب می‌توانید از اطلاعات مربوط به تحلیل بنیادی شپدیس و وضعیت فاندامنتال شرکت مطلع شوید.

معرفی شرکت

شرکت پتروشیمی پردیس ابتدا با نام پتروشیمی اوره و آمونیاک غدیر در سال ۱۳۸۳ به صورت شرکت سهامی خاص تأسیس شد و در سال ۱۳۸۷ به پتروشیمی پردیس تغییر نام یافته و در سال ۱۳۹۰ در سازمان بورس و اوراق بهادار پذیرفته شد.

در حال حاضر شرکت جزء واحدهای فرعی شرکت گروه گسترش نفت و گاز پارسیان می‌باشد و واحد تجاری نهایی گروه شرکت سرمایه‌گذاری غدیر است. محل کارخانه در منطقه ویژه اقتصادی عسلویه واقع شده است.

شرکت پتروشیمی پردیس، تولید و عرضه کننده محصولات آمونیاک و اوره و مالک بزرگترین مجتمع تولیدکننده آمونیاک و اوره در خاورمیانه و نیز یکی از بزرگترین تولیدکنندگان این محصولات در سطح جهان می باشد.

خوراک هر فاز مجتمع، گاز طبیعی به میزان ۶۷۰ میلیون نرمال مترمکعب در سال است که از شرکت پتروشیمی مبین تأمین می شود.

اطلاعات کلی شرکت

نمادشپدیس
قیمت سهم (۱۴۰۱/۱۰/۱۱)۱۹۸,۴۵۰
سرمایه۶,۰۰۰,۰۰۰ میلیون ریال
ارزش بازار۱,۱۹۰,۷۰۰ میلیارد ریال
درصد شناوری۱۷ درصد
سود منتهی به ۱۴۰۱/۰۶/۳۱۴۲٬۶۳۸ ریال
سود برآوردی هر سهم دوره منتهی به ۱۴۰۲/۰۶/۳۱۴۳٬۹۳۳ ریال
سود برآوردی هر سهم دوره منتهی به ۱۴۰۳/۰۶/۳۱۵۱٬۵۹۵ ریال
سود برآوردی هر سهم دوره منتهی به ۱۴۰۴/۰۶/۳۱۶۲٬۶۴۱ ریال
سال مالی۱۴۰۲/۰۶/۳۱
سهامدارانشرکت گروه گسترش نفت وگازپارسیان – سهامی عام- (۶۹ درصد)
شرکت بازرگانی پتروشیمی-سهامی خاص-(۱۳ درصد)
شرکت سرمایه گذاری سپه-سهامی عام-(۱٫۴۴ درصد)
شرکت توسعه و مدیریت سرمایه صبا-سهامی خاص-(۱٫۲۲ درصد)

محصولات شرکت

محصولات تولیدی شرکت پتروشیمی پردیس شامل آمونیاک و اوره است که از آمونیاک در تهیه کودهای شیمیایی و از اوره در صنعت کشاورزی و همچنین به عنوان ماده اولیه ملامین استفاده می‌شود.

فضای کارخانه شامل سه فاز مجزای تولید است که به شرح جدول زیر احداث شده است:

فازهای تولید مجتمعآغاز پروژهبهره برداریآمونیاکاوره
فاز یک۱۳۸۰۱۳۸۶۶۸۰،۰۰۰۱،۰۷۵،۰۰۰
فاز دو۱۳۸۳۱۳۸۸۶۸۰،۰۰۰۱،۰۷۵،۰۰۰
فاز سه۱۳۸۹۱۳۹۶۶۸۰،۰۰۰۱،۰۷۵،۰۰۰
ظرفیت اسمی۲،۰۴۰،۰۰۰۳،۲۲۵،۰۰۰

موارد استفاده از اوره و آمونیاک

از موارد استفاده آمونیاک می توان به تهیه کودهای شیمیایی و سایر مصارف صنعتی اشاره نمود. از موارد استفاده اوره می‌توان در صنعت کشاورزی و همچنین به عنوان ماده اولیه ملامین اشاره نمود.

تحلیل بنیادی شپدیس - ظرفیت تولید واحدهای اوره و آمونیاک

مقایسه شرکت در صنعت

ظرفیت اسمی فاز اول و دوم مجتمع، سالانه مجموعا حدود ۲٬۱۵۰٬۰۰۰ تن اوره (کود شیمیایی) و ۱٬۳۶۰٬۰۰۰ تن آمونیاک بوده که با بهره برداری از فاز سوم، این میزان سالانه به بیش از ۳٬۲۲۵٬۰۰۰ تن اوره ۲٬۰۴۰٬۰۰۰ تن آمونیاک افزایش یافت.

حجم بالای تولیدات و فناوری برتر هماهنگی با استانداردهای زیست محیطی، سهولت دسترسی به خوراک گاز طبیعی، خطوط حمل و نقل دریایی و برخورداری از تأسیسات ذخیره‌سازی و اسکله بارگیری اختصاصی برای صادرات محصول اوره، از جمله مزیت‌ها و ویژگی‌های این مجتمع بوده که چشم انداز روشنی را برای جایگاه این شرکت در بازارهای بین المللی ترسیم می‌نماید. مقاصد صادراتی این شرکت، کشورهای آسیایی، اروپایی، آفریقایی و آمریکایی می‌باشند.

پتروشیمی پردیس موفق شد در سال مالی ۱۴۰۰ با تولید ۵٬۳۸۱٬۵۹۱ تن اوره و آمونیاک، ۱۱۲% نسبت به برنامه، ۱۰۲% نسبت به ظرفیت اسمی و ۱۱۸% نسبت به سال قبل رکوردهایی را ثبت کند. با توجه به ظرفیت تولید و سبد محصولات شرکت پتروشیمی پردیس، شرکت‌های داخلی رقیب بورسی عبارتند از شرکت پتروشیمی شیراز، پتروشیمی کرمانشاه و پتروشیمی خراسان، که در نمودار زیر به وضعیت ظرفیت تولید این واحدها اشاره شده است.

برآورد سود و زیان سال ۱۴۰۱ – تحلیل بنیادی شپدیس

مفروضات برآورد سودآوری سال‌های پیش‌رو به صورت جدول زیر مشخص شده است:

مفروضات۱۴۰۴/۰۶/۳۱۱۴۰۳/۰۶/۳۱۱۴۰۲/۰۶/۳۱
قیمت دلار ۵۰۷,۸۱۳۴۰۶,۲۵۰۳۲۵,۰۰۰
نرخ تسعیر دلار ۵۳۱,۲۵۰۴۲۵,۰۰۰ ۳۴۰,۰۰۰ 
نرخ برابری یورو به دلار ۱/۰۷۱/۰۷۱/۰۷ 
نرخ اوره صادراتی شرکت۴۲۰۴۲۰۴۲۰
نرخ تورم ۳۵%۳۵%۳۵%
نرخ گاز طبیعی (ریال بر متر مکعب)۱۰۱,۵۶۳۸۱,۲۵۰۶۰,۰۰۰
صورت سود و زیان کارشناسی منتهی به ۱۴۰۴/۰۶/۳۱کارشناسی منتهی به ۱۴۰۳/۰۶/۳۱کارشناسی منتهی به ۱۴۰۲/۰۶/۳۱۱۴۰۱۹ ماه اول سال ۱۴۰۱۶ ماه اول سال ۱۴۰۱۳ ماهه اول ۱۴۰۱
۶۲,۶۴۱۵۱,۵۹۵۴۳,۹۳۳۴۲,۶۳۸۳۰,۴۶۴۱۴,۹۳۹۹,۳۸۵
فروش۶۶۲,۰۲۰,۰۶۲۵۲۹,۶۱۶,۰۵۰۴۲۳,۶۹۲,۸۴۰۴۳۱,۵۸۲,۸۲۳۲۸۹,۴۳۳,۸۲۱۱۶۱,۳۷۳,۸۴۴۹۴,۳۸۷,۳۸۱
بهای تمام شده کالای فروش رفته۳۰۴,۹۵۱,۸۶۶-۲۳۶,۵۴۷,۲۶۳-۱۷۵,۶۳۳,۴۴۷-۱۵۹,۶۸۲,۵۵۵-۱۱۰,۹۱۲,۳۷۴-۷۵,۴۴۰,۹۵۱-۳۷,۷۹۴,۹۰۴-
سود (زیان) ناخالص۳۵۷,۰۶۸,۱۹۶۲۹۳,۰۶۸,۷۸۶۲۴۸,۰۵۹,۳۹۲۲۷۱,۹۰۰,۲۶۸۱۷۸,۵۲۱,۴۴۷۸۵,۹۳۲,۸۹۳۵۶,۵۹۲,۴۷۷
هزینه های عمومی اداری۲۰,۴۴۸,۱۱۴-۱۵,۴۱۶,۲۲۲-۱۱,۶۳۶,۴۸۰-۳۸,۸۴۷,۱۴۳-۵,۲۷۹,۲۰۰- ۳,۶۰۶,۸۷۷-۲,۲۶۵,۳۷۹-
خالص سایر درآمدها(هزینه) عملیاتی۵۱,۹۳۷,۷۳۷۴۱,۴۱۹,۲۵۱۳۴,۳۰۲,۸۳۸۱۱,۲۵۴,۳۷۵۱,۰۲۶,۸۴۸۱,۴۶۷,۶۹۸  ۱۶۹,۸۲۹-
سود(زیان)عملیاتی۳۸۸,۵۵۷,۸۱۹۳۱۹,۰۷۱,۸۱۴۲۷۰,۷۲۵,۷۵۰۲۴۴,۳۰۷,۵۰۰۱۷۴,۲۶۹,۰۹ ۸۳,۷۹۳,۷۱۴۵۴,۱۵۷,۲۶۹
هزینه های مالی 0 ۰۰(۱,۰۶۵,۶۲۷)(۵۸۸,۲۳۲)(۴۳۸,۲۶۸)(۲۵۸,۹۸۲)
سایر درآمدها و هزینه های غیرعملیاتی۲۱,۷۷۹,۱۹۲۱۸,۲۲۳,۰۳۱۱۵,۲۵۲,۵۱۳۱۲,۷۷۰,۷۲۵۹,۱۰۱,۵۵۴۶,۲۸۰,۶۱۹ ۲,۴۱۰,۳۶۲
سود (زیان)قبل از کسر مالیات۴۱۰,۳۳۷,۰۱۱ ۳۳۷,۲۹۴,۸۴۵۲۸۵,۹۷۸,۲۶۲۲۵۶,۰۱۲,۵۹۸۱۸۲,۷۸۲,۴۱۷۸۹,۶۳۶,۰۶۵۵۶,۳۰۸,۶۴۹
مالیات۳۴,۴۹۳,۲۸۹-۲۷,۷۲۳,۹۸۴-۲۲,۳۸۲,۹۷۴-(۱۸۴,۷۰۱)   –   –
سود خالص۳۷۵,۸۴۳,۷۲۲۳۰۹,۵۷۰,۸۶۱۲۶۳,۵۹۵,۲۸۸۲۵۵,۸۲۷,۸۹۷۱۸۲,۷۸۲,۴۱۷۸۹,۶۳۶,۰۶۵۵۶,۳۰۸,۶۴۹
سود خالص هر سهم۶۲,۶۴۱۵۱,۵۹۵۴۳,۹۳۳۴۲,۶۳۸۳۰,۴۶۴۱۴,۹۳۹۹,۳۸۵
سرمایه۶,۰۰۰,۰۰۰۶,۰۰۰,۰۰۰۶,۰۰۰,۰۰۰۶,۰۰۰,۰۰۰۶,۰۰۰,۰۰۰۶,۰۰۰,۰۰۰۶,۰۰۰,۰۰۰
حاشیه سود ناخالص۵۴%۵۵%۵۹٪۶۳٪۶۲%۵۳%۶۰%
حاشیه سود عملیاتی۵۹%۶۰%۶۴٪۵۷%۶۰%۵۲%۵۷%
حاشیه سود خالص۵۷%۵۸%۶۲٪۵۹%۶۳%۵۶%۶۰%
تمامی واحدها به میلیون ریال می‌باشد.

بهای تمام شده تولید

هزینه مواد مستقیم بیشترین سهم از هزینه‌های تولید را شامل می‌شود. مواد مستقیم تا سال ۱۳۹۹ شامل هزینه خوراک و هزینه یوتیلیتی (آب، بخار، برق) بوده که از سال ۱۴۰۰ هزینه مواد مستقیم صرفا هزینه خوراک را پوشش می‌دهد و هزینه یوتیلیتی و سوخت هم در سربار لحاظ شده است.

رشد حدودا ۱۴۰ مواد مستقیم سال ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۴۰۰ ناشی از بالا رفتن نرخ ارز و در نظر گرفتن سقف نرخ گاز خوراک ۵۰٬۰۰۰ (ریال/متر مکعب) می‌باشد.

برای سال ۱۴۰۰ نرخ یوتیلیتی که بر اساس دستورالعمل تنظیم قیمت سرویس‌های جانبی شرکت‌های فجر و مبین انرژی خلیج فارس توسط شورای رقابت ابلاغ شده است، از اینرو نرخ یوتیلیتی نیز متناسب با ابلاغیه برای سال‌های مالی پیش‌رو در نظر گرفته شده است.

نرخ خوراک و نرخ سوخت

از آنجا که نرخ خوراک پتروشیمی‌ها که بر مبنای فرمول محاسبه می‌شود و تا پایان سال ۱۴۰۰ و در سال ۱۴۰۱ با سقف ۵۰ هزار ریال/متر مکعب مورد محاسبه قرار گرفت و نرخ سوخت که در سال ۱۴۰۰ برابر ۳۰ درصد نرخ خوراک پتروشیمی ها لحاظ می‌شد در سال ۱۴۰۱ به ۴۰ درصد افزایش یافته است.

با توجه به اینکه در بودجه سال ۱۴۰۲ برنامه‌ای جهت تغییر نرخ خوراک دیده نشده است از این‌رو سقف ۶۰ هزار ریال/متر مکعب برای سال ۱۴۰۲ در نظر گرفته شده و متناسب با آن تحلیل انجام شده است.

هزینه نهادهای دولتی

این هزینه ۳ هزار میلیارد تومانی بیش از ۷۵ درصد از هزینه‌های عمومی، اداری و فروش را شامل میشود. فروش‌های صادراتی انجام شده از ابتدای سال ۱۴۰۰ مشمول تبصره ۶ قانون بودجه سال ۱۴۰۱ که این بند اشاره به محاسبات مالیات برای مواد خام و نیم خام صادراتی کشور می‌باشد.

شرکت پتروشیمی پردیس برای رعایت احتیاط و محافظه کاری این مبلغ را به عنوان ذخیره شناسایی کرده و در ادامه برای بررسی سال‌های مالی آینده نیز مالیات محاسبه شده و در تحلیل لحاظ گردیده است.

هزینه فروش محموله‌های صادراتی

با کسر کردن هزینه حقوق دولتی در هزینه عمومی و اداری این شرکت در صورت مالی منتهی به ۱۴۰۱/۰۶/۳۱ از بین هزینه‌های باقی مانده، بیش از نیمی از هزینه‌های عمومی، اداری و فروش را شامل می شود که دربرگیرنده هزینه‌های صادراتی و بارگیری در اسکله می‌باشد.

این رقم در سال ۱۴۰۱ برابر با ۴/۴۵ هزار میلیارد ریال بوده که طبق گفته شرکت به علت تغییر نرم فروش از FOB به CFR و افزایش تعداد محموله‌ها و افزایش هزینه حمل کشتی‌ها بوده است.

سود تسعیر ارز

با توجه بـه گزارش ۱۲ ماهه منتهی بـه شهریور ۱۴۰۱ شرکت دارای تراز مثبت ۴۳۴,۸۶۵,۵۵۸ دلاری است که با نرخ ۲۷۰,۹۱۹  ریالی تسعیر شده است.

برای انتهای سال مالی ۱۴۰۲ با حفظ تراز فعلی دلاری برآورد می شود که با نرخ دلار ۳۴۰,۰۰۰ ریالی، درآمد ۳۴ هزار میلیارد ریالی از محل سود تسعیر ارز حاصل شود. شایان ذکر است این شرکت ۳۴ میلیون یورو و ۸۵ میلیون درهم نیز دارد که تمامی این مبالغ در تسعیر ارز در نظر گرفته شده است.

تحلیل بنیادی شپدیس – عملکرد ۳ ماهه ابتدای سال ۱۴۰۲

شرکت در این پنج ماه ۷۶۸ هزارتن اوره تولید کرده و توانسته ۱۹۵ هزار تن در داخل و ۵۸۷ هزار تن با نرخ ۵۰۱ دلار/تن صادرات داشته باشد که نرخ فروش نسبت به مدت مشابه سال قبل (۴۵۸ دلار/تن) رشد ۱۰ درصدی داشته است. در این تحلیل فرض شد به صورت میانگین ماهانه ۲۵۰ هزار تن اوره تولید شود تا فرض ۳ میلیون تن تولید سالانه محقق شود. در بخش فروش هم ترکیب فروش صادراتی محصول تقریبا برابر با مفروضات تحلیل انجام شده است.

درصد سود تقسیمی

درصد سود تقسیمی پتروشیمی پردیس در سال مالی منتهی به ۳۱ شهریور ۱۳۹۹ و ۳۱ شهریور ۱۴۰۰ به ترتیب برابر با ۷۱ درصد و ۶۳ درصد از سود خالص هر سهم بوده اسـت.

از جمله دلایل عدم تقسیم سود حداکثری در این مجامع، احتمال عدم وصول ما به التفاوت نرخ اوره حمایتی با بورس کالا از جانب دولت است که سبب افزایش سود انباشته شرکت شده است.

همچنین بر مبنای صورت‌های مالی منتهی به ۳۱ خرداد ۱۴۰۰، شرکت به میزان ۱۵۹٬۱۹۰ میلیارد ریال سود انباشته دارد. با توجه به عوامل ذکر شده به نظر می رسد که درصد تقسیم سود در مجمع پیش‌رو نیز نسبت به سال مالی قبل افزایش نیابد.

نتیجه‌گیری تحلیل بنیادی شپدیس

با توجه به بررسی صنعت، چشم‌انداز اقتصادی ایران و بررسی بازارهای جهانی نرخ‌های فروش اوره به دلیل افزایش نرخ انرژی در جهان و محدودیت‌های تولید در کشور چین و افزایش تقاضا، افزایش‌های چشم‌گیری داشته است از این‌رو طبق تحلیل صورت گرفته از سودآوری شرکت پتروشیمی پردیس، سود هر سهم شرکت برای دوره مالی منتهی به شهریور ۱۴۰۲، ۴۳,۹۳۳ ریال پیش‌بینی شده است.

بر این اساس با در نظر گرفتن سود تقسیمی ۲۰۰۰ تومانی در مجمع نسبت قیمت به سود آتی (P/E forward)، سهام شرکت پتروشیمی ‌پردیس، ۴٫۲ واحد بوده که در مقایسه با متوسط بازار به نظر گزینه کم‌ریسکی برای سرمایه‌گذاری میان‌مدت است.

از طرفی حجم بالای تولیدات و فن‌آوری برتر، هماهنگی با استانداردهای زیست محیطی، سهولت دسترسی به خوراک گاز طبیعی، خطوط حمل و نقل دریایی و برخوردای از تاسیسات ذخیره سازی و اسکله بارگیری اختصاصی برای صادرات محصول اوره، از جمله مزیت‌ها و ویژگی‌های این مجتمع بوده که چشم انداز روشنی را برای جایگاه این شرکت در بازارهای بین‌المللی ترسیم می‌نماید.

این تحلیل صرفا یک پیش‌بینی می‌باشد، ممکن است داده‌های واقعی متفاوت از پیش‌بینی‌ ما باشد.

به روز بمانید!

به منظور اطلاع از به‌روزرسانی‌ تحلیل‌ها و اخبار مهم مربوط به نمادهای تحلیل شده در کانال تلگرامی سبدگردان زاگرس عضو شوید.

این مطلب را در شبکه‌های اجتماعی بازنشر کنید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اگر پاسخی اضافه شد، شما را از طریق ایمیل مطلع کنیم؟

جهت دریافت مشاوره رایگان شماره تماس خود را وارد کنید:

و یا با ما تماس بگیرید: