مفهوم کلاس دارایی چیست؟
طبقه یا کلاس دارایی (Asset Class) به گروهی از داراییها در سرمایهگذاری گفته میشود که ویژگیها و خصوصیات مشابهی دارند و از قوانین یکسانی تبعیت میکنند. بنابراین، هر کلاس دارایی از ابزارهای مالی تشکیل شده است که در بازار، رفتار مشابه یکدیگر دارند. به عنوان مثال، بازار سهام که از شرکتها و نمادهای مختلف تشکیل شده است یک کلاس دارایی است.
معمولا بین کلاسهای دارایی مختلف همبستگی مثبت و یا منفی برقرار است که این موضوع یکی از ویژگیهای جداناپذیر در زمینه سرمایهگذاری است.
در گذشته، سه کلاس دارایی اصلی شامل سهام، اوراق قرضه (صندوقهای درآمد ثابت) و یا ابزارهای بازار پول نقد بودند. اما در حال حاضر، اغلب متخصصین سرمایه گذاری، املاک و مستغلات، بازارهای آتی و ارزهای دیجیتال را نیز در کلاس دارایی قرار میدهند.
داراییهای سرمایه گذاری شامل هر دو نوع ابزارهای مالی ملموس و ناملموس هستند که سرمایه گذاران آنها را برای کسب سود و درآمد بیشتر، به صورت کوتاه مدت و یا بلندمدت معامله میکنند.
مشاوران مالی از ابزارهای سرمایه گذاری مختلف نظیر اقسام کلاسهای دارایی با هدف ایجاد تنوع در سبد دارایی خود و یا سرمایه گذارانشان استفاده میکنند.
هر کلاس دارایی رفتار و ویژگیهای متفاوتی از نظر میزان ریسک و بازدهی دارد. تفاوتهای بین کلاس داراییهای مختلف کمک میکند تا سرمایهگذاران با شناخت ماهیت این بازارها و تحلیل رفتار آن در شرایط مختلف، میزان ریسک سیستماتیک و ریسک غیرسیستماتیک خود را مدیریت کنند و بازدهی کسب شده را به حداکثر برسانند.
مشاوران مالی، پس از انجام آزمون میزان ریسک پذیری، به سرمایهگذاران کمک میکنند تا پورتفوی سرمایههایشان را بر اساس میزان ریسک پذیری و افق سرمایه گذاری که دارند در کلاس داراییهای مختلف سرمایه گذاری کنند.
سرمایه گذاری در چندین کلاس دارایی مختلف، علاوه بر تنوع بخشیدن به سبد سرمایه گذاری شما، باعث کاهش ریسکهای سیستماتیک و افزایش شانس موفقیت شما در سرمایه گذاری میشود.
کلاس دارایی چیزی بیشتر از سهام و اوراق قرضه است
خلاصه نکات مهم در مورد کلاس دارایی
- کلاس دارایی، گروهی از داراییها در سرمایه گذاری است که دارای ویژگیها و خصوصیات مشابهی هستند.
- بازار سهام، صندوقهای درآمد ثابت و اوراق قرضه، پول نقد و سپرده بانکی، املاک و مستغلات، کامودیتیها و ارزهای مختلف مثالهای رایجی از کلاس داراییهای متفاوت هستند.
- بین کلاس داراییهای مختلف عمدتا همگرایی و یا واگرایی وجود دارد.
- مشاوران سرمایه گذاری از کلاسهای دارایی برای تنوع بخشیدن به سبد سرمایهگذاری مشتریان خود به منظور مدیریت ریسک و بازده استفاده میکنند.

کلاس دارایی و استراتژی سرمایه گذاری
سرمایه گذاران اغلب به استراتژیهای سرمایه گذاری با ضریب آلفای بالاتر علاقه دارند تا بازدهی بیشتری کسب کنند.
استراتژیهای سرمایه گذاری به عوامل مختلفی از قبیل رشد، ارزش، درآمد و یا سایر عواملی که به شناسایی و دستهبندی گزینههای مرتبط با سرمایهگذاری براساس مجموعهای خاص از معیارها کمک میکنند، گره خوردهاند.
برخی از تحلیلگران، این معیارها را به عملکرد و یا متریکهای ارزشگذاری نظیر رشد EPS (درآمد به ازای هر سهم) یا نسبت P/E (قیمت بر درآمد) نسبت میدهند. برخی دیگر از تحلیلگران کمتر به معیارهای عملکردی توجه میکنند و بیشتر به ماهیت و نوع کلاس دارایی اهمیت میدهند چرا که گزینههای موجود در یک کلاس دارایی، معمولا جریان نقدینگی مشابهی دارند.
انواع طبقه دارایی
همانطور که گفته شد انواع کلاس دارایی شامل بازار سهام، اوراق قرضه و صندوقهای درآمد ثابت، سپردههای بانکی و پول نقد، املاک و مستغلات، کامودیتیها و کالاها جزو بازارهایی با بیشترین جریان نقدینگی و نقد شوندگی هستند و بنابراین بیشتر از سایر کلاسها مورد توجه هستند.
همچنین کلاس داراییهای جایگزین نیز وجود دارند که مهمترین آنها شامل ارزهای دیجیتال، صندوقهای پوشش ریسک (Hedge Fund)، کلکسیونهای قابل معامله و سرمایهگذاریهای استارتاپی هستند.
دانستن انواع دسته دارایی چه منفعتی برای ما دارد؟
یکی از مهمترین مزایای داشتن اطلاعات در خصوص کلاسهای دارایی، کمک به سرمایهگذاری بهتر و هوشمندانهتر است. با توجه به اینکه هر کلاس دارایی دارای ماهیت و خصوصیت جداگانهای است، میتوان از همبستگی و یا واگرایی بین بازارها برای افزایش میزان بازدهی و یا کاهش میزان ریسک و ضرر استفاده نمود.
به عنوان مثال در سال ۱۳۹۸ و نیمه اول ۱۳۹۹ پربازدهترین بازار برای سرمایهگذاری، بورس تهران بود. در حالی که پس از نزولی شدن شاخص بورس تهران در نیمه دوم سال ۱۳۹۹، استفاده از کلاس داراییهای دیگر نظیر صندوقهای درآمد ثابت مانند آوای فردای زاگرس، سپرده بانکی، طلا، ملک و… میتوانست به حفظ سود حاصل کمک کند و یا اصل سرمایه را از ضرر حفظ کند.
از نظر تاریخی کدام کلاس دارایی بیشترین بازدهی را دارد؟
در بین تمام کلاسهای دارایی، در بازه زمانی بلندمدت، بازار سهام بیشترین میزان بازدهی را نشان میدهد. این قضیه نه تنها در ایران، بلکه در شاخص بورس S&P 500 ایالات متحده نیز دیده میشود که برخی از این رشد بخاطر موضوع تورم بوده است.
پاسخ به پرسشهای متداول
بازار سهام، صندوقهای درآمد ثابت و اوراق قرضه، سپردههای بانکی و پول نقد، کامودیتیها، ارز، طلا، املاک و مستغلات جزو رایجترین و محبوبترین کلاس داراییهای موجود میباشند که اخیرا ارزهای دیجیتال (کریپتوکارنسیها) نیز به این جمع اضافه شده است.
خیر، کلاس داراییهای مختلف علاوه بر اینکه بازدهی متفاوتی دارند، میزان ریسک متفاوتی هم نسبت به یکدیگر دارند.
از نظر تاریخی بیشترین میزان بازدهی مربوط به سهام و کمترین میزان بازدهی مربوط به سپردههای بانکی است.