در دنیای امروز، تورم به یکی از چالشهای اصلی برای سرمایه گذاران تبدیل شده است. افزایش قیمتها و کاهش قدرت خرید میتواند تاثیرات گستردهای بر استراتژیهای مالی و سرمایه گذاری داشته باشد. با توجه به تاثیر تورم در انواع مختلف سرمایه گذاری نظیر املاک و مستغلات، بازار بورس، طلا و دلار نیازمند بررسی و ارزیابی هر کدام از این موارد برای حفظ قدرت خرید است. در این مطلب از مجله زاگرس، به شما می گوییم که چگونه میتوانید سرمایهگذاریهای خود را متنوعسازی کرده و ریسکهای مرتبط با تورم را به حداقل برسانید تا در هر شرایط اقتصادی، سرمایهتان افزایش یابد.
توضیح تورم و تاثیر آن بر سرمایه گذاری
تورم تاثیر متفاوتی بر انواع مختلف سرمایه گذاری دارد اما در بیشتر موارد بیشترین تاثیر منفی را بر صندوق ها و اوراق درآمد ثابت و حساب های پس انداز بانکی دارد و بیشترین تاثیر مثبت را بر بازارهایی مثل طلا و املاک و مستغلات دارد. در بازار سهام هم برخی از صنایع متناسب با افزایش قیمت ها و تورم، قیمت محصولات خود را افزایش داده و طبیعتا سودی بیشتر از نرخ تورم به دست میآورند اما برخی دیگر دچار زیان شده و یا رشدی در حدود تورم را تجربه میکنند.
درک رابطه تورم و سرمایهگذاری برای همه افرادی که در یک اقتصاد تورمی زندگی میکنند، امری مهم هست چرا که به آنها کمک میکند تا در زمان مناسب و سرمایه گذاری بهتر را انتخاب کنند.
چرا باید در زمان تورم سرمایه گذاری کنیم؟
یکی از مهم ترین دلایل سرمایه گذاری در زمان تورم حفظ قدرت خرید و حفظ ارزش ثروت میباشد؛ در واقع تورم باعث میشود ارزش پول در طول زمان کاهش یابد و اگر پول خود را به صورت نقد نگه دارید قدرت خرید شما به مرور کاهش خواهد یافت. با سرمایه گذاری در داراییهایی که ارزش آنها متناسب با تورم و یا بیشتر از آن رشد میکند میتوانید قدرت خرید خود را حفظ کنید. البته روشهای سرمایه گذاری مختلفی شامل بازار طلا، سپرده بانکی، املاک و مستغلات، بازار بورس و… وجود دارد که هرکدام از این روش ها ویژگی خاص خود رادارند که بر تصمیمگیری سرمایهگذاران موثر است.
چگونه در دوران تورم سود ببریم
همانطور که بالاتر اشاره شد، روش های سرمایه گذاری مختلفی وجود دارد، برای این که بتوانیم در زمان تورم سود ببریم باید در دارایی هایی سرمایهگذاری کنیم که حداقل به اندازه تورم رشد میکنند و یا میتوانند بیشتر از تورم بازدهی ایجاد کنند، برای مثال طبق دادههای تاریخی بازار سهام در کوتاه مدت معمولا از تورم عقب تر و در بلند مدت از تورم جلوتر خواهد بود.
ریسک های مرتبط با سرمایه گذاری در تورم
یکی از مهمترین ریسک های سرمایهگذاری در زمان تورم، این مسئله هست که شاید در دارایی سرمایه گذاری شود که از تورم عقب بماند، این مسئله هم شامل زمان ورود و در سرمایه گذاری در یک دارایی و هم انتخاب گزینههای مختلف در یک کلاس دارایی هست، برای مثال ممکن سرمایه گذار بخواهد برای بلندمدت در سهام سرمایه گذاری کند، اما سهامی را برای سرمایه گذاری انتخاب کند که متناسب با تورم رشد نمیکند.
بهترین بازار برای سرمایه گذاری در دوران تورم
با هر میزان سرمایه بهترین استراتژی متنوع سازی و سرمایه گذاری در دارایی های مختلف میباشد در واقع فقط یک دارایی مثل سهام و یا فقط سپرده بانکی سرمایه گذاری نشود. اگر دارایی ها و بهترین بازارهایی که در دوران تورم در آنها امکان سرمایه گذاری داریم را به صورت سهام، سکه و طلا، درآمدثابت و سپرده بانکی، ارز های دیجیتال و همچنین املاک و مستغلات در نظر بگیریم این که شما چه ترکیبی و با چه وزنی از این کلاس های دارایی را انتخاب کنید بستگی به میزان مبلغ سرمایه گذاری و همچنین مدت سرمایه گذاری دارد.
سرمایه گذاری در سهام ریسک زیادی دارد اما در بلندمدت میتواند از تورم بیشتر رشد کند و بهترین گزینه سرمایه گذاری غیر مستقیم در سهام یعنی استفاده از صندوق های سرمایه گذاری در سهام میباشد. دلیل انتخاب صندوق های سهامی هم میتوان به مدیریت فعال این صندوق ها اشاره کرد یعنی دیگر نیاز به تخصص و اختصاص وقت برای انتخاب بهترین سهام برای سرمایه گذاری نیست و مدیر صندوق و تیم تحلیل صندوق این وظیفه را انجام میدهند.
املاک و مستغلات و همچنین طلا نسبت به سهام ریسک کمتری دارند ودر بلند مدت میتوانند به اندازه تورم رشد کنند. بهترین گزینه برای طلا هم سرمایه گذاری غیر مستقیم درطلا یعنی استفاده از صندوق های سرمایه گذاری طلا میباشد. از مزیت های استفاده از صندوق های طلا نسبت به طلای فیزیکی هم میتوان به این موارد اشاره کرد:
- این صندوق ها معاف از مالیات هستند.
- مثل طلای فیزیکی اجرت ندارند.
- با حداقل 500 هزار تومان امکان سرمایه گذاری دارند.
- نقدشوندگی سریع به دلیل وجود بازارگردان در این صندوق ها از مزیت سرمایه گذاری در این صندوق ها میباشد.
یک نکته مهم در انتخاب صندوق های طلا، حباب صندوق های طلا میباشد، در واقع سرمایه گذار باید تلاش کند صندوقی را انتخاب کند کمترین حباب را دارد که این حباب برای صندوق های طلا به دو بخش حباب اسمی و حباب ذاتی تقسیم میشود. منظور از حباب ذاتی، حبابی است که با توجه به دارایی داخل صندوق بر صندوق اثرگذار است؛ مثلا وجود سکه در صندوق طلا به دلیلی حبابی که دارد باعث ایجاد حباب ذاتی برای صندوق های طلا میشود. و منظور از حباب اسمی هم اختلاف قیمت معامله صندوق طلا با NAV صندوق میباشد.
سپرده بانکی و بهترین سپرده گذاری مشابه سپرده بانکی یعنی صندوق های درآمدثابت، این نوع سرمایه گذاری کم ریسک ترین نوع سرمایه گذاری میباشد و بیشتر برای کوتاه مدت مناسب میباشد البته این نوع سرمایه گذاری نسبت به تورم بازده کمتری دارد. از مزیت های استفاده از صندوق های درآمد ثابت نسبت به سپرده بانکی هم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سود روزشمار
- نداشتن نرخ شکست
- سودی بیشتر از سود بانکی
بازار ارزهای دیجیتال، این بازار ریسک به شدت زیادی دارد و متناسب با آن میتواند بازدهی خیلی خوب و یا ضرر خیلی زیادی دارد. البته این بازار به دلیل تحریم ها ریسک بلوکه شدن دارایی را هم دارد
جمع بندی
درک تأثیر تورم بر سرمایهگذاریهای مختلف از اهمیت بالایی برخوردار است تا بتوانیم با استراتژیهای مؤثر، قدرت خرید و ارزش داراییهای خود را در برابر کاهش ارزش پول حفظ کنیم. سرمایهگذاری در داراییهایی مانند املاک و مستغلات، طلا و برخی بازارهای سهام که قابلیت افزایش ارزش در دوران تورم را دارند، میتواند راهکاری امیدبخش برای مقابله با تورم باشد. همچنین، تنوعبخشی به پورتفوی سرمایهگذاری و استفاده از صندوقهای سرمایهگذاری میتواند به کاهش ریسک و بهینهسازی بازدهی کمک کند. در نهایت، مهم است که سرمایهگذاران به طور مداوم بازارها و شرایط اقتصادی را زیر نظر داشته باشند و با توجه به تغییرات، استراتژیهای خود را بهروز رسانی کنند تا از فرصتهای موجود به نحو احسن استفاده نمایند.